img

Karate

Importanța cursurilor de karate pentru copii. Iată ce spun specialiștii în domeniu

Copilul tău visează să îmbrace kimonoul și să-și pună centura neagră de karate? Atunci nu ar trebui să-l oprești din această aspirație, întrucât datorită acestui gen de artă marțială va însuși o serie de abilități necesare pe tot parcursul vieții. Și, la fel ca orice alt sport, cursurile de karate vor contribui la dezvoltarea fizică și intelectuală a micuțului, dar despre acestea vom vorbi mai detaliat în următoarele rânduri. 

Care sunt beneficiile cursurilor de karate pentru copii?

Sistemul antrenamentelor de karate pentru copii are un potențial extraordinar de sporire a voinței și sănătății organismului. Fiind una dintre cele mai bune pregătiri psihofizice, ajută la direcționarea corectă a energiei, uneori incontrolabile, a micuților.

Educarea și întărirea caracterului. Karate este în primul rând despre dezvoltarea mentală. Din multe perspective, la fel ca orice altă artă marțială, filosofia din spatele karate-ului tinde spre idea că omul se dezvoltă ca personalitate prin depășirea greutăților. Prin faptul că copilul trebuie să învețe diferite tehnici și să progreseze continuu, îi este antrenată voința și perseverența spre obținerea obiectivelor propuse. Astfel, picii cresc optimiști, iar această atitudine îi ajută să câștige în orice situație de viață.

Independență. Lecțiile de karate educă idea că dacă îți dorești ceva trebuie să obții acel lucru (în limitele bunului simț, desigur) și, în primul rând, e nevoie să contezi doar pe forțele tale proprii. Copii care îl practică sunt mult mai independenți, își vor pregăti singuri dejunul și vor fi deschiși să ajute prin casă. De asemenea, acestora nu le este frică să-și exprime opinia și pot fi interlocutori activi.

O formă fizică bună. Este binecunoscut că activitatea fizică ajută la formarea unui corp frumos, tonifiat și puternic - lecțiile de karate nu sunt o excepție. În timpul antrenamentelor copii aleargă, sar și îndeplinesc diferite exerciții și lovituri care presupun implicarea întregului corp.

Sporește concentrația. Copiii sunt plini de energie, iar lecțiile de karate îi învață cum să o direcționeze corect, în folosul sănătății lor. Acest lucru îi face pe micuți să devină mult mai concentrați, ceea ce contribuie semnificativ la îmbunătățirea rezultatelor școlare.

Întărirea sănătății organismului. Aici ne referim atât la sănătatea fizică cât și cea psihică. Practicarea cursurilor de karate ajută la consolidarea activității cardiovasculare, întărirea sistemului muscular și osos, precum și la o mai bună funcționarea a sistemului circulator. De asemnea, micuții devin mai puțin sensibili în fața situațiilor de stres neașteptate și le pot confrunta fără a fi afectați de către acestea.

Cum alegi secțiunea sportivă?

Pentru a alege corect secțiunea de karate în Chișinău, ca și în orice alt colț al lumii, e nevoie să iei în considerare două criterii. Primul este calificarea antrenorului. Acesta trebuie să fie un profesionist și e bine să faci cunoștință cu el, întrucât instructorul este persoana care timp de câțiva ani va învăța copilul tău diferite tehnici, va educa voința și spiritul acestuia. E nevoie să te asiguri că e o persoană în care poți avea încredere și va avea grijă de bunăstarea psihologică a micuțului tău, oferindu-i suportul și motivația necesară când este cazul. De exemplu, la Aquaterra Sport School am format o echipă din cei mai buni specialiști din țară, care au o experiență vastă în spate. Instructorul de karate Dmitrii Urusciuc este medaliat al multor turnee naționale și internaționale, iar pe parcursul carierei sale de antrenor a reușit să instruiască la cel mai înalt nivel de calitate sute de copii.

Un al doilea criteriu este nivelul de dotare și atmosfera școlii sportive. Întrucât copilul va petrece câteva ore pe săptămână acolo, mediul în care se află trebuie să fie prietenos și plăcut, astfel încât să-și dorească să revină. Totodată, în procesul de instruire e nevoie de condiții adecvate și cu prezență de echipament necesar, fără de care nu pot parcurge antrenamentele eficient, iar rezultatele nu vor fi pe măsură de calitative. 

De la ce vârstă poate practica copilul karate?

Opinia general acceptată a experților: pentru lecțiile de grup, un copil este gata să înceapă la vârsta de patru ani. Acest lucru se datorează faptului că de la această vârstă copiii deja au percepție oarecare despre disciplină, echipă, răbdare și se raportează în mod adecvat la conceptul de rezistență. De asemenea, predarea acestei arte marțiale presupune și elemente ale limbii japoneze, astfel trebuie de avut în vedere că micuților sub cinci ani le este mai complicat să înțeleagă cuvinte care le sunt străine.

Per general, sportul pentru copii este benefic și contribuie semnificativ la o dezvoltare armonioasă a picilor. Spre deosebire de alte tipuri de activități fizice, lecțiile de karate au și o filosofie în spate, iar aceasta presupune mai mult decât o bună formare a copilului din perspectivă fizică. Deci, dacă micuțul tău își dorește să practice această artă marțială, oferă-i ocazia, deoarece efectele pozitive vor fi multiple și le vei putea observa în scurt timp.